Domaine Jean-Paul Jamet te Ampuis

De wegen van de gebroeders Jamet hebben zich gescheiden in 2013. Het zijn Jean-Paul en zijn vrouw Corinne Jamet die de 16 verschillende percelen in Côte-Rôtie waaronder het gekende ‘Côte Brune’ behouden. Zij waren ook reeds verantwoordelijk voor de vinificatie van de wijnen. De productie blijft identiek dezelfde als voorheen en ook de volledige stocks zijn door Jean-Paul en Corinne overgenomen. Volgens la revue du vin de France en vele anderen is er niemand in de appellatie die beter dan Jamet de essentie van het terroir van Côte-Rôtie in zijn wijnen tot uiting brengt. Vandaar dat ze de hoogste quotering van 3 sterren krijgen en hun wijnen jaar na jaar uitverkocht zijn.

De druiven worden enkel geoogst bij maximale rijpheid en de Syrah wordt nauwelijks tot niet ontsteeld in functie van de jaargang. Dit geeft de wijnen veel frisheid, een verfijnde textuur en een dynamische beet mee. Hiermee onderscheiden ze zich stilistisch gezien van de meeste andere domeinen in Côte-Rôtie. Ook met nieuw hout wordt zeer omzichtig omgesprongen. En ook het bewaarpotentieel van hun wijnen is opmerkelijk ongeacht de jaargang.

De cuvée Fructus Voluptas is de recentste toevoeging aan het gamma bij Jamet. De druiven komen uit de Côte Blonde en het is eerder een slanke elegante wijn met heel veel fruit, sappig en toegankelijk. Dit is een wijn die getuigt van veel gulheid maar uiteraard verbetert met flesrijping hoewel hij jong enorm veel drinkplezier verschaft.

De klassieke Côte-Rôtie van het domein waar we momenteel de laatste 2011 van aanbieden is geconcentreerder, complexer met aanwezige tannines die tijd nodig hebben om te versmelten. Dit is een wijn om vanaf 2017 beginnen te drinken. De zeldzame Côte Brune is dan weer een wijn die qua smaak en aroma’s nog intenser en aardser is. Deze wijn heeft minimum 10 jaar tijd nodig om volledig tot zijn recht te komen.  Hij is enkel op allocatie verkrijgbaar. We kijken vol spanning naar de klassieke Côte-Rôtie van 2012 uit die vanaf november zal aangeboden worden.