Domaine Robert-Denogent te Fuissé

“Met ware passie, intelligentie en volharding kan men op een minder uitgelezen terroir toch de kwaliteit ervan benaderen"

Het is de achtergrootvader van Jean-Jacques die de basis legde voor het huidige domein. Met de creatie van de AOC Pouilly-Fuissé in 1922 begon ook het verhaal van het domein Robert-Denogent meer vorm te krijgen. Vooral met de komst van Jean-Jacques in 1990, de huidige eigenaar, die vandaag wordt bijgestaan door zijn zonen Nicolas en Antoine, verwierf het domein geleidelijk aan een reputatie.

Pouilly-Fuissé, niet te vewisselen met Pouilly-Fumé (Sauvignon blanc – Loire), is een van de bekendste appellaties voor Chardonnay in het zuiden van Bourgogne en is een van de laatste voor men naar het zuiden toe het Beaujolaisgebied bereikt. De meeste wijnen van ginder hebben echter weinig klasse omdat ze in de meeste gevallen van jongere stokken met te grote rendementen worden gemaakt.

De wijnen van Robert-Denogent daarentegen getuigen van een absolute klasse en kunnen wedijveren met de grote witte wijnen uit de prestigieuzere Côte d’Or. Ze ondergaan een vatrijping van 2 winters (tussen de 18 en de 30 maanden) op barriques van 228 liter en worden gemaakt van druiven van stokken tussen de 60 en 90 jaar oud, op verschillende “terroirs” met een uniek microklimaat en uiteenlopende bodemsoorten zoals graniet, kalk, klei, leisteen en grind.
Nog steeds beduidend goedkoper dan de grote namen uit de Côte leveren ze “terrific value”. Ze worden bejubeld door de liefhebbers en wijnjournalisten omwille van hun grote concentratie en uitzonderlijke complexiteit. Kortom de wijnen van Robert-Denogent zijn een absolute must voor de liefhebber van grote witte Bourgogne. Een bijkomend voordeel voor sommigen is dat ze minder lang moeten rijpen.

website: Domaine Robert-Denogent

In de kijker

2011 Pouilly-Fuissé, 'Les Reisses'

2011 Saint-Véran, 'Les Pommards'