Domaine Nicolas Ragot te Givry

Het wijngebied rond Givry ligt 29 km ten zuiden van Beaune en 10 km ten westen van Chalon-sur-Saône en behoort dus tot de Côte Chalonnaise. Het zijn hellingen op lagen van het Boven-Jura tijdperk die geleidelijk naar het oosten afhellen.

De familie Ragot was reeds actief in de wijnbouw inde 18 de eeuw maar het huidige domein heeft voluit voor de wijnbouw gekozen in 1960.

Het beschikte destijds over 5 ha wijngaarden die werden aangeplant met Chardonnay en Pinot Noir. In 2002 vervoegt Nicolas, de huidige eigenaar, zijn vader Jean-Paul en kiest voluit voor kwaliteit. Door het bewerken van de gronden (labour des sols) en de bouw van een moderne kelder gaat het niveau van zijn wijnen er zienderogen op vooruit.
Op dit moment bewerkt het domein 9 ha wijngaarden.

Momenteel mag Nicolas zich meten met de beste domeinen van Givry dat vooral bekend is voor zijn rode wijnen met een mooie Pinot expressie en eerder van het krachtigere type. Idealiter laat men ze een 3-tal tot 5-tal jaar rijpen om ze tot volle expressie te laten komen. Maar ook in wit ligt de kwaliteit verrassend hoog. Deze wijnen kunnen ook rustig een paar jaar liggen maar zijn op het gemeentelijke niveau onmiddellijk toegankelijk. Voor wie houdt van Bourgogne met een goede prijs/plezierverhouding zijn de wijnen van dit domein een absolute aanrader.

website: Domaine Nicolas Ragot

 

In de kijker

2012 Givry, 'Champ Pourot'

2011 Givry 1er Cru, 'Clos Jus'