Domaine Celine et Laurent Tripoz te Loché

Het is in 1990 dat dit koppel hun eerste stappen zetten in de productie van wijn. Laurent had ervoor een stage oenologie-viticulture gevolgd aan het CFPPA van Davayé. We zaten er in hetzelfde jaar en ik ben hem midden de jaren ’90 terug tegen het lijf gelopen. Ik had vernomen dat hij zeer goed bezig was met zijn domein en dat vooral zijn mousserende wijnen erboven uit staken.


En nu na 20 jaar zie je zijn Crémants op tal van kaarten staan. Dus een goede ontdekking destijds en ondertussen een lange samenwerking.

Door hun grote passie voor de natuur wisten Céline en Laurent al van in de beginjaren dat zij enkel wijnen wilden maken met het grootste respect voor het terroir. Vanuit die filosofie zijn ze uiteindelijk geëvolueerd naar het biodynamische model dat momenteel zoveel bijval krijgt.
Het is alleszins een feit dat hun wijnen bepaalde karaktertrekken hebben die eigen zijn aan het “vins nature” gegeven waarbij zo weinig mogelijk interventie is in het vinificatieproces en de wijnen ook niet of nauwelijks gesulfiteerd worden.

De beste manier om te weten hoe ze uiteindelijk smaken is een keer door te linken naar één van hun wijnen in de kijker. Je zal er geen spijt van krijgen.

website: Domaine Celine et Laurent Tripoz

 

In de kijker

S.A. Fleur D'Aligoté, 'brut'

2012 Mâcon-Loché