Domaine Sylvian Cathiard et Fils te Vosne-Romanée

There is no one hotter in Burgundy these days than Sylvain Cathiard and his performance in 2004 will only add to the luster of his reputation - aldus Bourgognespecialist Allen Meadows in zijn toenmalige nieuwsbrief Burghound.com.

Een goede wijnboer onderscheidt zich in de moeilijke jaren en 2004 was dat wel degelijk. Het was destijds ook de eerste jaargang die wij exclusief voor de Belgische markt konden invoeren. Het is in die jaren dat men bij een domein met die reputatie binnen raakt.

Na in 1979 afgestudeerd te zijn aan het Lycée Viticole van Beaune startte Sylvain Cathiard bijzijn vader André. In 1984 richtte hij zijn eigen domein op om in 1994 de eigendommen van zijn vader over te nemen. Het merendeel van de wijngaarden zijn gelegen in Vosne-Romanée maar hij bezit ook enkele percelen in Chambolle-Musigny en Nuits-Saint-Georges. Het domein telt slechts een kleine 5 ha maar ze hebben holdings in klinkende 1er Crus zoals En Orveaux, Aux Reignots, Les Suchots en Aux Malconsorts. Last but not least hebben ze jaarlijks een 3-tal vaten Romanée-Saint-Vivant.

De stijl van zijn wijnen is een perfect evenwicht tussen explosief fruit, een stevige structuur, zijdezachte tannines en enorm veel finesse. Ondertussen is het zoon Sébastien die het werk van zijn vader verder zet en vanaf de jaargang 2011 en 2012 verantwoordelijk is voor de vinificatie.

De stijl is hetzelfde gebleven maar het lijkt of de wijnen getuigen van nog meer precisie onder zijn manier van vinifiëren.Net als bij Arnaud Mortet wordt het houtgebruik geleidelijk aan terug geschroefd voor de Villagewijnen en bepaalde 1er Crus en zorgen kleine details tijdens vinificatie en élevage voor nog betere wijnen. Het staat vast dat de wijnen van dit domein zich met de allerbeste van Vosne-Romanée en dus heel de Côte de Nuits kunnen meten. Ze worden jaarlijks op allocatie verkocht.

Aarzel niet ons te contacteren voor bijkomende inlichtingen.

 

Referentiewijnen

2012 Vosne-Romanée 2012 (uitgeput)

2012 Vosne-Romanée 2012, 1er Cru 'Aux Malconsorts' (uitgeput)