Domaine Bersan te Saint-Bris-le-Vineux

“Het domein met de mooiste middeleeuwse Bourgognekelder”

Toen ik de eerste maal de trappen afdaalde via een authentiek trapgat in de koer viel mijn mond open van verbazing. Nooit had ik zo een indrukwekkende kelder gezien. Tegelijkertijd schoot de gedachte door mijn hoofd dat op zo’n bijzondere plek men alleen maar goede wijn kan maken. Toen ik 2 jaar later een fles Côtes d’Auxerre 2010 Pinot Noir ontkurkte wist ik, dit domein moet dringend in België verdeeld worden. Dit illustreert in zekere mate mijn manier van wijnen zoeken. Als iedereen bij Goisot de deur platloopt terwijl er al 7 verdelers in België dit huis verdelen moet je op zoek gaan naar onbekende maar daarom niet altijd mindere wijnboeren. Dat is net het unieke aan de Bourgogne, voor de ervaren bezoeker zijn er tal van ontdekkingen te doen.

Grootvader Louis Bersan plantte meer dan 65 jaar geleden de eerste wijnstokken die vandaag door vader en zoon biologisch worden gecultiveerd. Het dorp Saint-Bris-Le-Vineux, een gemeente 5 km ten Zuidoosten van Auxerre, staat overigens bekend om zijn eeuwenoude historische wijnkelders vernam ik nadien. Kelders dewelke door dorpelingen en monniken ooit als verdediging werden gebouwd om de huizen in geval van vijandelijk beleg ondergronds met elkaar te kunnen verbinden. Ze zijn dus niet alleen bijzonder indrukwekkend maar tevens een ideale locatie voor het opvoeden en bewaren van wijnen. Het domein van vader en zoon Bersan omvat 20 hectaren wijngaarden, waarvan 2/3 met voornamelijk Chardonnay en Sauvignon is aangeplant en 1/3 met vooral Pinot Noir. De wijnen van het domein, afkomstig uit wijngaarden van Saint-Bris en de Côtes d’Auxerre kenmerken zich door hun fraîcheur en een breed geschakeerd palet aan aroma’s. Hun terroir ligt grotendeels op kalksteen (Portlandkalk, Kimmeridgiaan) en mergel of klei. Het zijn authentieke terroirwijnen met een zeer goede prijs/plezierverhouding.

website: Domaine Bersan

In de kijker

2012 Sauvignon, Saint-Bris