Chablis

HET GROENE GOUD VAN DE BOURGOGNE

De Chablis regio is wereldberoemd om zijn productie van droge witte wijnen met minerale accenten op basis van de Chardonnay druif. Neem de tijd om deze exceptionnele wijnen te degusteren en begeef u dannaar de “Grand Auxerrois”, bakermat van een groot aantal verschillende appelaties. Het Chablis gebied bevindt zich halverwege tussen Parijs en Beaune vlakbij de stad Auxerre. Het wijngebied verspreidt zich over een 20-tal gemeenten. De ondergrond is klei-kalkhoudend met de nadruk op kalk hetgeen voor de minerale expressie in de wijnen zorgt. In Chablis wordt enkel de Chardonnay gebruikt voor de productie van witte wijnen en de meest bekende is de Chablis Grand Cru. Deze wijn met een goudgele kleur met groene schijn heeft bij de beste producenten een uniek evenwicht kwa smaak tussen het levendige, droge en zure. Uiteraard zijn er ook de vele 1er Crus die een smakenpallet bestrijken van heel floraal tot strak mineraal.

De Grand Auxerrois groepeert een groot aantal zeeroude wijngaarden op 4 verschillende terroirs met name de Auxerrois (ten zuiden van Auxerre), de Tonnerois (meer in het oosten bij het dorp Tonnerre), de Vézelien (in Vézelay ten zuiden vanAuxerre) en de Coteaux Jovinien (in en rond Joigny). Hier vindt men de typischeBourgondische druiven terug zoals de Chardonnay en Aligoté in wit maar ook de Pinot Noir, Gamay en César voor rood. Er is ook nog één interessante appelatie genaamd Saint-Bris waar in 5 gemeenten de Sauvignon verbouwd wordt.